5/28/2009

ANIMÁCIÓS FILMEK - MACSKAFOGÓ 2.

Azt hiszem sokunk gyermekkori kedvence a Macskafogó c. animációs film, amiben a mai napig zseniális, és a nyelvben is velünk élő poénokkal ajándékoztak meg minket a készítők.
Elég sokat kellett várni a folytatásig, és a veszély benne is volt, hogy vajon lesz-e olyan szintű, színvonalú, mint az első rész. Én is izgultam, és mivel közben ebben a szférában kezdtem el dolgozni, éreztem a bizsergést az ujjamban, hogy esetleg talááán egy ceruzavonást húzhatok a filmben majd, hogy legyen mit mesélni ugye az utókornak. Azt, hogy ez mennyire sikerült, mindenki döntse el, nem az én tisztem kritizálni, no meg persze, mint mindenkinek, nekem is magam fele hajlik a kezem, büszkén mondhatom, hogy nem pár vonallal vettem részt a filmben.

Tökjó, hogy a trailerbe bekerült a jelenetből is amit rajzolhattam:


A dolog szépsége az volt, hogy jó szakemberek kezébe került a dolog, a hajó kormányosai közt egyetemi jóbarátok, koliszoba szomszédok ültek. Persze Ternovszky Béla bátyánk nem ma kezdte a szakmát, de Csákovics Lajos ( animációs rendezés ) , vagy Weigert Miklós ( látványvilág ) sem okozott csalódást.
Egészen pontosan 14:37-től, egy fel FADE -től indul, közel 5 perces szakasz, aminek a LAY-OUT ( jelenet - beállítási rajzok )rajzolói teendőit láttam el, meg csináltam háttér terveket.
A Főnök aggódik, hogy baj lesz az egerekkel, és aztán Mióka a törzs varázslója megidézi a, node nem lövöm le a poént, nézzétek meg a filmet.
Itt magyaráz Mióka, a varázsló.
Nos hogyan is néz ki egy efféle jellegű munka menete.
Első lépésként, amikor kiderül, hogy na, akkor indul a menet, akkor aláírunk egy szerződést, titoktartási, meg minden ami ilyenkor kell, így aztán nem is tudok jó kis izgalmas képekkel szolgálni, itt a blogon, csak részben, meg neten fellelhető anyagokkal, amiket ugye nem én töltöttem fel...
Tehát belevágva a közepébe, miután megvan az ötlet, irodalmi forgatókönyv, elkezdik a szakemberek kidolgozni a párbeszédeket, történetet, elkészül a képes forgatókönyv, szaknyelven storyboard . Ez tulajdonképpen egy képregény, rendezői instrukciókkal.
Eközben bőszen dolgoznak a háttér, és figuratervezők, kezdik kidolgozni a karaktereket, főbb mozdulatokat, mint például Lajos a Főnök esetében a mozdulatok felvázolásával:

Még több rajz itt. Meg a hivatalos oldalon.
Ezek a rajzok fontosak az animátorok részére, ebből rakjuk össze a karakter karakterét ( világos, a szél fú, a föld kerek ... ), no meg fontosak a LAY-OUT-ok, azaz a beállítás, kép-tervek, a háttér kivágása, hogy és mekkora benne a karakter, és efféle nyalánkságok. A legtöbb esetben ekkorra elkészül már a hang is, erre dolgozunk, fülhallgató fel, majd egy un. expo-listában jelölve meghatározzuk melyik másodperc melyik pillanatában milyen pózban legyen a karakter ( egy másodperc 25 képkocka, ami minimum 12 rajz, ha minden rajzot 2x fotózunk ). Ezekből a rajzokból szoktuk összevágni az animatikot, mozgás teszteket.


Egy ilyen rajz egészen pontosan így néz ki, igen na az ott már az én asztalom, meg a mágikus csoda-cerka.

Ezután a rajzok eljutnak a kulcsrajzolókhoz, akik a karaktert pontosan megrajzolják, majd a fázisrajzolók a köztes rajzokat elkészítik.
Kifestés, vágás, utómunka, hangosítás, kész is a film :-)
A post apropója, hogy május 31. vasárnap 19.05 az RTL KLUB leadja a filmet, aki esetleg nem látta volna moziban, vagy nem szerezte be kötelezően DVD-n.
Ezúton is köszönöm, hogy részt vehettem a filmben, tényleg öröm volt együtt dolgozni a stábbal, és bocs, hogy nem említettem meg mindenkit :-)

2 megjegyzés:

  1. Köszi, a remek bejegyzést!
    Szívesen olvasok az animációs munka mikéntjéről, részleteiről!

    Több technikai jellegű kérdésem lenne: Milyen digitális mesteranyagon folytak a munkálatok, illetve ezek fixen megadottak? Arra gondolok, hogy 2K, 4K, 6K, ban kellett –e pl. minden képkockának meglennie? Ja, én úgy gondoltam ez lesz az első olyan magyar animációs film, ami HD felbontásban megvásárolható lesz. Részint magamnak adok választ, mert a moziban többször éreztem a 2d-3d nem tökéletes összemosásánál a felbontásbeli különbséget.

    Filmet úgy értékelném:

    Pozitív:
    sok jó megoldás, nem ritkán bámulatos jelenetek –ahol a színek, poén, technika is ült.

    Negatív:
    Üresjáratok, számomra unalmas, gyenge szóvicc áradat. (szóviccek kb. 40% ban)

    VálaszTörlés
  2. A digitális részében én nem nagyon voltam benne. Megrajoltam, leadtam a rajzokat. Volt 1-2 javítás, aztán utána átment az anyag- Hogy utána kik rajzolták, milyen felbontásban scannelték, erről foggalmam sincs. De ha gondolod utánakérdezek valakitől.
    Hogy HD vagy sem, arról sem tudok, sztem az. :)
    Annyi pletykát tudok még, hogy az alkotók dolgoztak volna még a filmen, de a határidők miatt gyorsan be kellett fejezni, így lehet az, hogy a 2d-3d dolgot érzed.
    A pozitív-negatív kritikáddal egyetértek :)

    VálaszTörlés